Макс Верстапен запази първата си стартова позиция за Гран При на Япония, след като стюардите го пожалиха и му наложиха само предупреждение и порицание за инцидента с Ландо Норис от третата фаза на квалификацията тази сутрин. 

Както е известно пилотът на Ред Бул блокира опасно съперника си по време на Q3, който трябваше да премине през тревата, като имаше опасност от получаването на сериозен инцидент. 

Въпреки че за подобно действие често наказанието е от преместване с 3 позиции назад на стартовата решетка след изслушване на замесените страни, стюардите само порицаха световния шампион, като в мотивите обясниха, че той е опитал да ускори, но поради ниската температура на гумите си и загубил контрол върху автомобила. Решението обаче изглежда доста спорно. 

Неприятно впечатление след квалификацията направи коментара на Верстапен, който всъщност обвини Норис за случилото се. „Когато сме в загряваща обиколка обикновено не се изпреварваме и всеки следи за дистанцията. Нужно е малко повече уважение, защото когато опиташ да изпревариш на последния шикан е ясно, че ще се стигне до проблем” заяви Макс. 

Пилотът на Ред Бул ще спечели втората си титла в кариерата, ако вземе 8 точки повече от Шарл Льоклер и 6 от съотборника си Серхио Перес. Пилотът на Ферари е втори на старта, а мексиканецът 4-и. Победа и бонус точка за най-бърз тур гарантират трофея на Верстапен без значение от класирането на останалите.